piątek, 20 grudnia 2013

Razowa tarta z buraczkami, cykorią i wędzonym łososiem

Hm... miała być zupełnie inna tarta :-) Przepis wymyśliłam dzisiaj, ale w sklepie okazało się, że nie ma jej głównego składnika. I tak... musiałam postawić na "szybką improwizację" czyli jeden z moich ulubionych sposobów na gotowanie. Potwierdza się, że czasem przepisy wymyślane na szybko są lepsze od tych długo układanych w myślach. 
Tarta na razowym spodzie, z buraczkami, cykorią, wędzonym łososiem i śmietanowym sosem z pietruszką. Oprószona płatkami migdałowymi. Smak Was zaskoczy... - wyborny!



Składniki:

Ciasto:

100 g mąki razowej
100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
4 średniej wielkości buraczki
3 cykorie
100 g wędzonego łososia
100 g francuskiego sera brie
4 czubate łyżki gęstej śmietany  18 %
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki masła
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Buraczki obieramy, zalewamy zimną wodą i gotujemy al dente (około 30 minut). Studzimy je i kroimy na kawałki.

Listki cykorii płuczemy i dokładnie suszymy np. na papierowym ręczniku kuchennym.  Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i podsmażamy listki cykorii przez 2 minuty.

Wędzonego łososia i ser brie kroimy na małe kawałki. 

Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni. 


Do śmietany dodajemy natkę pietruszki, po dużej szczypcie soli i kolorowego pieprzu - dokładnie mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Wyciągamy formę z ciastem z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy go w piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C.  Wykładamy na podpieczony spód kolejno: cykorię, buraczki, wędzonego łososia i ser brie. Wykładamy również łyżką sos śmietanowy z pietruszką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy wierzch tarty podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis