Hm... miała być zupełnie inna tarta :-) Przepis wymyśliłam dzisiaj, ale w sklepie okazało się, że nie ma jej głównego składnika. I tak... musiałam postawić na "szybką improwizację" czyli jeden z moich ulubionych sposobów na gotowanie. Potwierdza się, że czasem przepisy wymyślane na szybko są lepsze od tych długo układanych w myślach.
Tarta na razowym spodzie, z buraczkami, cykorią, wędzonym łososiem i śmietanowym sosem z pietruszką. Oprószona płatkami migdałowymi. Smak Was zaskoczy... - wyborny!
Tarta na razowym spodzie, z buraczkami, cykorią, wędzonym łososiem i śmietanowym sosem z pietruszką. Oprószona płatkami migdałowymi. Smak Was zaskoczy... - wyborny!
Ciasto:
100 g mąki razowej
100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
4 średniej wielkości buraczki
3 cykorie
100 g wędzonego łososia
100 g francuskiego sera brie
4 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki masła
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
4 średniej wielkości buraczki
3 cykorie
100 g wędzonego łososia
100 g francuskiego sera brie
4 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki masła
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Buraczki obieramy, zalewamy zimną wodą i gotujemy al dente (około 30 minut). Studzimy je i kroimy na kawałki.
Listki cykorii płuczemy i dokładnie suszymy np. na papierowym ręczniku kuchennym. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i podsmażamy listki cykorii przez 2 minuty.
Wędzonego łososia i ser brie kroimy na małe kawałki.
Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni.
Do śmietany dodajemy natkę pietruszki, po dużej szczypcie soli i kolorowego pieprzu - dokładnie mieszamy.
Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni.
Do śmietany dodajemy natkę pietruszki, po dużej szczypcie soli i kolorowego pieprzu - dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Wyciągamy formę z ciastem z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy go w piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C. Wykładamy na podpieczony spód kolejno: cykorię, buraczki, wędzonego łososia i ser brie. Wykładamy również łyżką sos śmietanowy z pietruszką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy wierzch tarty podprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz