poniedziałek, 30 grudnia 2013

Surówka z selera

Dodatek do obiadu: surówka selerowa z dodatkiem rodzynków i orzecha włoskiego. Do tego jabłko, majonez, śmietana. Bardzo dobra, nic więcej nie dodam, poza ...polecam! :-)


Składniki (2 porcje):
350 g korzenia selera
70 g jabłka
20 g rodzynków
20 g orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 12%
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli i szczypta pieprzu

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy je w nim przez kilka minut, następnie odcedzamy na sitku. Orzechy włoskie kroimy. Selera i jabłko obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy rodzynki, orzechy włoskie, majonez, śmietanę, cukier, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. niebo w gębie... nic więcej nie powiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych surówek. Nawet Ci którzy nie lubią selera wcinają ją ze smakiem......

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis