niedziela, 19 stycznia 2014

Deser z mascarpone i granatem

Dodanie ziaren granatu do deserów czy serników na zimno to strzał w dziesiątkę. Dowodem na to był jogurtowy sernik na zimno z granatem, już przy jego przepisie pisałam, że kwaskowy smak granatu świetnie pasuje do słodkiego smaku masy serowej. Dzisiaj deser z mascarpone, do którego dodajemy białą czekoladę. Można jeść oczami :-) Delikatny i orzeźwiający. Polecam!



Składniki (4 porcje):
1 opakowanie mascarpone (250 g)
1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
1/2 małego owocu granatu
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka mleka
kilka kakaowych ciastek/herbatników

Wykonanie:
Wydrążamy ziarna z granatu, ciastka kakaowe kruszymy na małe kawałki. 

Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy i dodajemy do mascarpone razem z cukrem pudrem i mlekiem - ucieramy masę mikserem, aż będzie gładka. 

Pokruszone ciastka wkładamy do małych szklanek, na to wykładamy masę z mascarpone, posypujemy ziarnami granatu. Wkładamy do lodówki, deser najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Witam
    ile pucharków wychodzi z tych składników

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jest super, tylko na spód pokruszyłam princessą.PYCHAAAAA

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis