Tarta o dość klasycznym smaku. Z prostymi składnikami: brokuły, wędzony kurczak, kukurydza i śmietanowy sos na kruchym spodzie z dodatkiem ziół. Tradycyjna i bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1/2 brokuła
1 wędzona noga kurczaka
1/3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
1/2 szklanki śmietany 18%
1 żółtko
sól i pieprz
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Brokuła zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy. Po 2 minutach wyciągamy z wody (ma być ugotowany al dente). Oddzielamy różyczki brokuła usuwając twardą łodygę. Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Do śmietany dodajemy żółtko, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu i dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Wykładamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy kolejno wędzonego kurczaka, brokuła, kukurydzę. Polewamy wierzch sosem, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy ponownie do piekarnika na 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz