wtorek, 28 stycznia 2014

Omlet puszysty z fetą, pomidorkami i tymiankiem

W tym przepisie oddzielamy żółtka od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę. Naprawdę smaczny i bardzo puszysty omlet. Świetnie smakuje z fetą, pomidorkami koktajlowymi i świeżym tymiankiem. Jeśli chcecie możecie stworzyć omlet z własną wersją dodatków. Ta jest pyszna :-)


Składniki (na 1 omlet):
2 jajka
2 łyżeczki mleka
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
1 łyżeczka masła

Nadzienie:
2 łyżki drobno pokruszonej fety
3 pomidorki koktajlowe
kilka gałązek świeżego tymianku

Wykonanie:
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z mlekiem i mąką przez krótką chwilę. Delikatnie łączymy pianę z białek z żółtkami. 
Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy masę jajeczną, rozprowadzamy ją po całym dnie patelni i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy około 2 do 3 minut, aż spód lekko przyrumieni się, następnie przewracamy go i smażymy na drugiej stronie 1 do 2 minut.
Przekładamy na talerz, na jednej połowie rozkładamy pokruszoną fetę, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, gałązki tymianku, przykrywamy drugą połową omletu i od razu podajemy.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis