wtorek, 28 stycznia 2014

Deser z zielonej herbaty

Deser dla wielbicieli zielonej herbaty, ze śmietany, mleka i dodatkiem liściastej zielonej herbaty. Przepis wypatrzyłam w Nowej kuchni polskiej. Lekko go zmodyfikowałam. Bardzo orzeźwiający, o delikatnej kremowej konsystencji. Ilość cukru do wyboru, ja zielonej herbaty nie słodzę, dlatego dodałam tylko 3 łyżki cukru, można dodać go więcej i uzyskać słodszą wersję tego deseru. Polecam!


Składniki (3 porcje):
250 ml śmietany 30%
3/4 szklanki mleka
4 łyżeczki zielonej liściastej herbaty
3 - 4 łyżek cukru
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek bardzo gorącej wody
1 kiwi

Wykonanie:
Śmietanę, mleko, zieloną herbatę i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy płyn będzie bardzo gorący ściągamy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut (uwaga: uważamy, aby nie zagotować zawartości garnka). Odcedzamy na sitku w celu usunięcia liści herbaty.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z mlekiem i śmietaną. Wszystko podgrzewamy raz jeszcze, cały czas mieszając, a kiedy żelatyna rozpuści się przelewamy masę do szklaneczek. Po wystygnięciu deser wkładamy do lodówki, aby stężał. Przed podaniem dekorujemy plasterkami kiwi.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny, musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zieloną herbatę należy przygotować w wodzie i potem ją dodać czy jej liście do mleka i śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liście zielonej herbaty dodajemy do mleka i śmietanki, następnie usuwamy je przelewając całość przez sitko. Przepis uzupełniony :-)

      Usuń

Wydrukuj przepis