czwartek, 16 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem, awokado, szpinakiem i granatem

Nasunęły mi się właśnie pierwsze słowa podczas pisania tego posta... "niecodzienna sałatka z awokado, kurczakiem, szpinakiem i granatem". I chociaż składniki wydają się być odrobinę wyszukane... to mamy jednak dzisiaj czwartek, taki zwykły dzień :-) Zatem może to przepis na wykwintną kolację w środku tygodnia? W końcu w dzisiejszych czasach awokado i granat można kupić naprawdę w dobrych cenach.
Smażony bez tłuszczu kurczak, dojrzałe awokado, soczysty granat, zdrowy szpinak, a do tego słodko-kwaśny sos i prażone płatki migdałowe. Dla mnie - bardzo dobre połączenie smaków. Kiedy dzisiaj robiłam zdjęcia... sałatka zdążyła szybko zniknąć z drugiego talerza. To chyba oznacza, że była pyszna ;-) Polecam!

Składniki (2 porcje):
200 g filetu z kurczaka
1 dojrzały owoc awokado
1/2 owocu granatu
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
duża garść świeżego szpinaku

Marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego

Sos: 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu ryżowego

Wykonanie:
Z kurczaka usuwamy niedoskonałości i kroimy go na małe kawałki. W miseczce łączymy składniki marynaty i łączymy ją z kurczakiem. Mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Kurczaka smażymy na patelni teflonowej przez około 8 minut często mieszając (bez dodatku oliwy/oleju).
Awokado kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, wydrążamy pestki z owocu granatu. Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i odrywamy łodyżki.
Na talerzach rozkładamy liście szpinaku, wykładamy usmażonego kurczaka, kawałki awokado, pestki granatu, polewamy wszystko sosem i oprószamy płatkami migdałowymi. Od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis