czwartek, 16 stycznia 2014

Paprykowa pasta jajeczna

Przy okazji robienia kremu z czerwonej papryki upiekłam jedną dodatkową żółtą paprykę. Dodanie jej do pasty jajecznej to takie urozmaicenie standardowego smaku pasty z jajek. Świetna pasta do kanapki. Polecam!



Składniki (2 porcje):
3 ugotowane na twardo jajka
1 pieczona żółta papryka*
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Jajka i pieczoną paprykę kroimy na kawałki, wsypujemy je do miski razem z cebulą i blendujemy na gładko. Dodajemy szczypiorek, majonez, doprawiamy szczyptą soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

* paprykę kroimy na pół, usuwamy pestki, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (na folii aluminiowej) przez 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy z papryki skórkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis