Smaczna porcja chińskiego makaronu z warzywami. Tak naprawdę niekoniecznie musicie przyrządzać to danie ściśle według przepisu, jeśli brakuje jakiegoś warzywa możecie go nie dodawać, możecie też zastąpić je innym, takim, które akurat jest pod ręką. Makaron dobrze komponuje się tutaj z jajkiem, olejem sezamowym i uprażonym sezamem - to akurat ważny element tej potrawy. Polecam!
Składniki (3 porcje):
120 g cienkiego makaronu chińskiego (błyskawicznego)
1/2 szklanki fasolki szparagowej
1/2 szklanki zielonego groszku
mały kawałek brokuła
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
5 cm kawałek pora (jasnozielona część)
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 cebulka dymka
1 mała czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 jajka
3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 4 minutach odcedzamy.
Fasolkę szparagową, groszek i brokuła wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody i gotujemy je kilka minut (al dente).
Kroimy drobno: paprykę czerwoną i zieloną, cebulę dymkę, papryczkę chilli, pora, czosnek. Jajka parzymy, rozbijamy do miseczki, dodajemy olej sezamowy i roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy dymkę, papryczkę chilli, czosnek i pora. Podsmażamy 1 minutę często mieszając, następnie dodajemy paprykę czerwoną i zieloną, doprawiamy sosem sojowym i smażymy kilka minut. Dodajemy makaron, ugotowane wcześniej al dente fasolkę szparagową, różyczki brokuła i groszek, a także kukurydzę. Smażymy danie często mieszając, a kiedy składniki będą już gorące wlewamy roztrzepane jajka z olejem sezamowym. Podsmażamy 1 minutę, przekładamy na talerze, posypujemy sezamem i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz