wtorek, 21 stycznia 2014

Penne z tartą cukinią

Makaron penne z tartą cukinią bazuje na klasycznym przepisie na spaghetti carbonara. Sos jest bardzo podobny, zamiast boczku dodajemy jednak startą na tarce cukinię oraz pokrojoną cebulkę. Danie wegetariańskie, smaczne i sycące. Dobrze jest mieć ten przepis pod ręką, gdy chcemy przyrządzić szybko coś dobrego. Polecam!



Składniki (2 porcje):
180 -190 g makaronu penne (2 szklanki - waga przed ugotowaniem)
1 mała cukinia (ok. 160 g)
1/2 średniej wielkości cebuli
2 jajka
30 g startego na tarce grana padano
1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

dodatkowa odrobina startego na tarce grana padano (do oprószenia dania)

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Jajka parzymy i wbijamy do kubka, roztrzepujemy je lekko widelcem. Dodajemy do nich starty na tarce grana padano, śmietanę, szczyptę soli i szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu - mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka.
Cukinię razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej przez 3 minuty cebulę. Dodajemy startą cukinię i podsmażamy dalej przez około 5 minut. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron, a kiedy makaron będzie gorący wlewamy sos z jajek i śmietany. Często mieszając podsmażamy wszystko, aż sos zgęstnieje (około 2 minut). Przekładamy na talerze, oprószamy odrobiną startego na tarce grana padano, natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podajemy.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis