Wiosenna, kolorowa tarta z farszem z pora, czerwonej papryki, sera brie, mini kukurydzy w kolbach, z dodatkiem sosu składającego się ze śmietany, mascarpone i natki pietruszki. Zdrowa, delikatna w smaku i lekka. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
1 por (tylko biała i jasnozielona część)
1/2 czerwonej papryki
150 g sera brie
60 g mini kukurydzy z puszki w kolbach
2 łyżki mascarpone
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz kolorowy
Wykonanie:
Ciasto: do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półtalarki. Paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i na wolnym ogniu podsmażamy na niej por przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając, oprószając w trakcie odrobiną soli. Przekładamy por do miseczki, na patelni ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej przez 5 minut paprykę.
Mini kukurydzę kroimy na talarki, ser brie na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy mascarpone i śmietanę, mieszamy widelcem tak długo, aż masa będzie kremowa, dodajemy do niej natkę pietruszki, po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Mini kukurydzę kroimy na talarki, ser brie na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy mascarpone i śmietanę, mieszamy widelcem tak długo, aż masa będzie kremowa, dodajemy do niej natkę pietruszki, po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy ciasto w formie z lodówki, nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez 18 minut. Wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy jednocześnie temperaturę pieczenia do 180 stopni C. Na ciasto wykładamy por, a następnie małą łyżeczką równomiernie rozkładamy masę z mascarpone i śmietany (masa jest dość gęsta, wystarczy robić z niej na całej powierzchni tarty kleksy). Rozkładamy ser brie, kukurydzę, czerwoną paprykę. Oprószamy tartę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wkładamy ponownie do piekarnika na 28 minut.
Ależ musiała być pyszna, wygląda tak apetycznie!
OdpowiedzUsuń