środa, 8 stycznia 2014

Empanady - smażone pierogi

Empanady czyli smażone duże pierogi. Przepis na ciasto wypatrzyłam w Niezrównanej kuchni azjatyckiej. Chciałam jednak aby miały pikantny, ale niekoniecznie bardzo azjatycki charakter. Farsz jest zatem mojego pomysłu, chyba trochę bardziej zbliżony do kuchni meksykańskiej. Ciasto - idealne, farsz (nieskromnie :-) ) pyszny. Świetne nawet bez podawania do nich jakiegokolwiek sosu. Bardzo polecam!


Składniki (24 sztuki):
Ciasto:
560 g mąki pszennej
250 ml zimnej wody
2 roztrzepane jajka
2 łyżeczki cukru
100 g stopionego masła

dodatkowa 1 łyżka stopionego masła
ubite na pianę białko

Farsz:
300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
3 plasterki boczku (ok. 55 g)
150 g pomidorów z puszki
100 g kukurydzy z puszki
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
3 marynowane papryczki piri-piri
2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
duża szczypta lub nawet dwie świeżo zmielonego pieprzu

olej do smażenia

Wykonanie:
Drobno kroimy (nie łączymy po pokrojeniu składników): cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, oczyszczone z pestek papryczki piri-piri, boczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 7 minut, dodajemy czosnek, papryczki piri-piri i paprykę, podsmażamy dalej 3 minuty. Dodajemy następnie rozdrobnione widelcem mięso mielone, podsmażamy całość około 7 minut, często mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko kolejne 15-18 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia doprawiamy mięso słodką czerwoną papryką, czerwoną pastą curry, cukrem, szczyptą soli i dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu do farszu wrzucamy odsączoną z wody kukurydzę i dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy ciasto:  roztrzepane jajka, wodę i cukier ucieramy chwilę mikserem, dodajemy przesianą przez sito mąkę i ucieramy do połączenia składników. Ciasto zagniatamy następnie ręką, przekładamy do miseczki i odstawiamy przykryte bawełnianym ręcznikiem na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm, smarujemy roztopionym masłem i zwijamy w rulon. Kroimy na plasterki o szerokości 2 cm (powstanie około 24 kawałków). Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 10 do 12 cm. Na środek każdego z nich wykładamy po 1 łyżce farszu, smarujemy brzegi odrobiną ubitego białka i zlepiamy na kształt pieroga, dokładnie dociskając brzegi (możemy na końcu docisnąć brzegi widelcem, robiąc w ten sposób wzorek na nich).

Na dużą patelnię wlewamy 2 cm oleju, bardzo mocno go rozgrzewamy i smażymy partiami pierogi, na każdej ze stron 2 do 3 minut, do ich ładnego zrumienienia. Wykładamy je na papierowy ręcznik, do odsączenia tłuszczu i podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis