piątek, 10 stycznia 2014

Tartaletki z pieczarkami

Tarty można stworzyć na 1000 sposobów (pisałam już o tym kiedyś :-) ) Dzisiaj chciałam stworzyć tartę prostą w smaku, taką prawie jednoskładnikową. A tarty to dla mnie jeden z ulubionych kulinarnych tematów... 
Nie od dziś wiadomo, że świetne w smaku potrawy tworzy się często z połączenia co najwyżej kilku składników. I tak powstały tartaletki z pieczarkami. Jeśli nie macie małych foremek możecie po prostu upiec jedną dużą tartę. Tartaletki z pieczarkami, z cebulą, mascarpone i śmietaną. Proste i pyszne.
Polecam!


Składniki (4 tartaletki o średnicy 12 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Farsz:
500 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mascarpone
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świezo zmielonego kolorowego pieprzu

Wykonanie:
Ciasto: do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, odejmujemy z niego kulkę o wielkości małej cytryny. Rozwałkowujemy je na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczone odrobiną masła małe foremki (jeśli podczas wylepiania foremek zostaną Wam jakieś skrawki ciasta dodajemy je do odłożonej kulki). Foremki z ciastem oraz kulkę ciasta owiniętą folią wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki płuczemy i osuszamy. Kroimy je w drobną kostkę i smażymy partiami na suchej patelni, w ten sposób aby porcja pieczarek przykrywała tylko dno patelni. Każdą partię smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wykładamy je do większej miseczki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez 5 minut drobno pokrojoną cebulę. Dokładamy ją do miski z podsmażonymi pieczarkami. Do farszu dokładamy 2 łyżki mascarpone i 2 łyżki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Wyciągamy foremki z ciastem z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy w tym czasie odłożony kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wykrywamy foremką gwiadki. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C. i na ciasto nakładamy farsz. Na wierzchu układamy gwiazdki surowego ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy 25 minut. 

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis