piątek, 10 stycznia 2014

Chleb z suszonymi pomidorami, boczkiem i grana padano

Właściwie opis chleba zawarty jest w tytule posta... pyszny chleb z chrupiącą skórką, z dodatkiem suszonych pomidorów, wędzonego boczku i sera grana padano. Najlepszy w dniu upieczenia, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, chociaż najlepiej kroi się go następnego dnia. Dzięki dodatkom świetnie smakuje posmarowany tylko masłem. 
Niewątpliwie jestem fanką takich domowych wypieków, więc muszę napisać... spróbujcie sami :-) Polecam!



Składniki:
400 g mąki pszennej + dodatkowa 1 łyżka
300 ml wody mineralnej lekko gazowanej lub niegazowanej
18 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

25 g grana padano
70 g suszonych pomidorów z zalewy
50 g wędzonego boczku z plasterkach

Wykonanie:
Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier trzcinowy i 1 łyżkę mąki, mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy oliwę z oliwek, sól i spieniony rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto ręką i wyrabiamy 10 minut (ciasto jest dość kleiste, zatem najlepiej wyrabiać je drewnianą łyżką). Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Suszone pomidory i boczek drobno kroimy, ser grana padano ścieramy na tarce - mieszamy składniki i dodajemy je do wyrośniętego ciasta, wgniatając je dokładnie. Ciasto wykładamy na blaszkę natłuszczoną odrobiną oliwy z oliwek i oprószoną mąką. Ostawiamy przykryte papierowym ręcznikiem kuchennym na 20 minut, włączamy w tym czasie piekarnik i nagrzewamy go do 200 st. C. Chleb oprószamy odrobiną mąki i pieczemy 48 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis