niedziela, 12 stycznia 2014

Tort czekoladowo-migdałowy z wiśniami

Tort z ciemnym biszkoptem, kremem z mascarpone i śmietany, z prażonymi płatkami migdałowymi i wiśniami. Delikatny, odpowiednio słodki i pięknie prezentujący się na stole. Ja przygotowałam go w małej foremce o średnicy 18 cm, jeśli użyjecie trochę większej tort będzie niższy, należy go wtedy przełożyć dwoma warstwami kremu (mój ma w środku trzy warstwy). 
Naprawdę wyśmienity tort. Polecam! :-)



Składniki:
Biszkopt:
135 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
90 g cukru pudru
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wódki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
kilka kropel olejku migdałowego

słoiczek wiśni w amaretto lub likierze (u mnie 180 g)
60 g płatków migdałowych

Wykonanie:
Biszkopt: do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ciemne kakao, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po kolei żółtka i ucieramy tak długo, aż masa będzie puszysta i kremowa. Dodajemy suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia), sok z cytryny, wódkę i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z pianą z białek. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 40 do 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Wiśnie odsączamy z likieru na sitku. 

Krem: mascarpone przekładamy do miski i mieszamy łyżką, aż masa będzie gładka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie cukier puder. Łączymy mascarpone, śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy wszystko, do dokładnego połączenia składników.

Tort przekrawamy trzy razy. Ścinamy nożem górę tak, aby tort był równy. Skrawki ciasta odkładamy na bok i dokładnie kruszymy na tzw. piasek (użyjemy je potem do dekoracji ciasta). Pierwszy blat biszkopta nasączamy 3 łyżeczkami likieru z wiśni, smarujemy kremem i posypujemy 4 łyżkami prażonych płatków migdałowych. Nakładamy kolejną warstwę ciasta, nasączamy ją ponownie likierem (3 łyżeczki), smarujemy kremem i układamy wiśnie. Nakładamy kolejny blat ciasta i tak jak przy pierwszym blacie: nasączamy likierem, smarujemy kremem i posypujemy płatkami migdałowymi. Nakładamy ostatni blat ciasta. Cały tort smarujemy pozostałym kremem, wyrównując jego powierzchnię nożem. Boki oprószamy pokruszonym na piasek ciastem, na wierzchu układamy płatki migdałowe. Chłodzimy w lodówce (co najmniej kilka godzin przed podaniem).

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje, śliczne zdjęcie)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda :) Fajny pomysł z dodaniem płatków migdałowych również do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie napisałaś nic o maśle, ile tego masła do biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za czujność, przepis poprawiony :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis