Kluski, które można jeść jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu. Proste, szybkie w wykonaniu i tanie. Bardzo smaczne. Polecam!
Składniki (2 porcje):
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
8 łyżek mleka
4 płaskie łyżki masła
szczypta soli
1 cebula
2 łyżki masła
duża szczypta soli
1 dodatkowa łyżka masła
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli.
W tym czasie...
Cebulę bardzo drobno kroimy i podsmażamy przez kilka minut na dwóch łyżkach masła, w trakcie doprawiając szczyptą soli.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem mikserem przez kilka minut, następnie dodajemy stopniowo przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli oraz mleko i ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pianę z białek, dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Nabieramy ciasto łyżką i wkładamy do garnka z gotującą się wodą (zanurzając łyżkę w wodzie). Kiedy kluski wypłyną na wierzch wyławiamy je łyżką cedzakową. Przekładamy do miski i łączymy z podsmażoną cebulą i 1 łyżką masła. Doprawiamy dużą szczyptą soli i podajemy.
Smacznego!
Uwielbiam z tłuszczykiem na obiad, mniam ....
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie serdecznie :)