niedziela, 12 stycznia 2014

Kluski kładzione

Kluski, które można jeść jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu. Proste, szybkie w wykonaniu i tanie. Bardzo smaczne. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
8 łyżek mleka
4 płaskie łyżki masła
szczypta soli

1 cebula 
2 łyżki masła
duża szczypta soli

1 dodatkowa łyżka masła

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. 

W tym czasie...

Cebulę bardzo drobno kroimy i podsmażamy przez kilka minut na dwóch łyżkach masła, w trakcie doprawiając szczyptą soli.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem mikserem przez kilka minut, następnie dodajemy stopniowo przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli oraz mleko i ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pianę z białek, dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Nabieramy ciasto łyżką i wkładamy do garnka z gotującą się wodą (zanurzając łyżkę w wodzie). Kiedy kluski wypłyną na wierzch wyławiamy je łyżką cedzakową. Przekładamy do miski i łączymy z podsmażoną cebulą i 1 łyżką masła. Doprawiamy dużą szczyptą soli i podajemy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam z tłuszczykiem na obiad, mniam ....
    Zapraszam do mnie serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis