sobota, 15 lutego 2014

Brownie

Marzy mi się wiosna... taka ze słońcem i ciepłym powiewem wiatru. Albo jakaś podróż w ciepłe miejsce, gdzie można odpocząć od ponurych zimowych dni. Tymczasem pocieszam się... czekoladą i muzyką. Dzisiejszemu pieczeniu ciasta towarzyszyła mi piosenka promująca drugą część Hobbita (I see fire - Ed Sheeran). Takie pieczenie brownie przy tej piosence to po prostu relaks :-)
Jeśli chcecie, aby w Waszym domu zapachniało czekoladą upieczcie brownie... Niezbyt wysokie, mocno czekoladowe, intensywne w smaku. Polecam!




Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm):
200 g gorzkiej czekolady
180 g masła
230 g cukru
100 g mąki pszennej
3 jajka

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim miskę i rozpuszczamy w niej połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Miskę zdejmujemy z garnka i studzimy masę. Dodajemy do niej jajka, cukier i mąkę. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Wykładamy ciasto na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną kaszą manną. Pieczemy 30 minut w piekaniku rozgrzanym do 175 stopni C.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis