poniedziałek, 10 lutego 2014

Kefiria

Mizeria jest znana chyba wszystkim. Ja swoją wersję nazywam kefirią, gdyż robię ten dodatek do obiadu na bazie kefiru (w mizerii najczęściej używa się śmietany). Ta wersja bardzo mi odpowiada, chociażby ze względu na to, że jest niskokaloryczna, lekka i zdrowa. Dodaję do niej 2 do 3 łyżek śmietany 12%, ale jest to dodatek opcjonalny. Polecam ją do obiadu zamiast surówki.


Składniki (2 porcje):
1 zielony ogórek
400 g kefiru
2 do 3 łyżek śmietany 12%
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki lub koperku
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Wykonanie:
Ogórki razem ze skórką trzemy na tarce na cienkie plasterki. Oprószamy je dość dużą szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy je kefirem (nie odlewamy wody z ogórków), dodajemy śmietanę, drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperek, cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis