poniedziałek, 10 lutego 2014

Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami

Delikatne w smaku roladki z kurczaka nadziewane farszem pieczarkowym. Smażymy je na patelni w panierce z mąki kukurydzianej. Panierka jest delikatna, mnie smakuje bardziej niż ta tradycyjna z mąki pszennej. Podajemy do tego puree ziemniaczane, surówkę lub... kefirię :-) Tradycyjny, smaczny obiad. Polecam!


Składniki (3-4 porcje):
3 filety z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
sól
pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na dużej patelni smażymy je w dwóch partiach, każdą po około 7 do 8 minut (pieczarki powinny tylko przykrywać dno patelni). Przekładamy je na miseczkę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją przez 3 minuty na łyżce oleju. Dodajemy ją do podsmażonych pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i usuwamy z nich niedoskonałości. Każdy filet przecinamy wzdłuż na pół, tak aby powstały cienkie plastry mięsa. Rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy z dwóch stron odrobiną soli i pieprzu.
Jajko rozbijamy na talerzyku i lekko roztrzepujemy widelcem. Na drugim talerzyku wysypujemy mąkę kukurydzianą. Na mięso wykładamy po dużej łyżce pieczarek, zwijamy mięso w rulonik. Ostrożnie, trzymając roladki w obu rękach, tak aby farsz z nich nie wyleciał zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Roladki spinamy 2 lub 3 wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej (powinien przykryć dno patelni, ale niezbyt grubą warstwą), kiedy będzie gorący wkładamy roladki, a patelnię przykrywamy pokrywką. Roladki smażymy na dwóch stronach, na każdej po 7 do 8 minut. Po zdjęciu z ognia trzymamy je jeszcze pod przykryciem 8 do 10 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis