niedziela, 16 lutego 2014

Kluski śląskie

Niektórzy na Wielkopolskę mówią... Pyrlandia. Tak... ziemniaków je się tutaj dość dużo. Dzisiaj, chociaż z mojej Wielkopolski powędrujemy kulinarnie na Śląsk, w ziemniaczanym klimacie pozostaniemy :-) 
Kluski śląskie. Tak smaczne, tak miękkie i tak pyszne. Tanie i proste. Polecam!


Składniki (6 porcji):
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i dokładnie rozgniatamy praską na puree. Dodajemy przesiane przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Zagniatamy rękoma ciasto. Dzielimy je na 4 porcje, z każdej na stolnicy oprószonej mąką toczymy ręką wałek. Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy kulki i robimy w środku palcem dziurkę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Wrzucamy kluski partiami, a kiedy wypłyną na powierzchnię wyławiamy łyżką cedzakową. 
Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie np. z podsmażoną cebulką.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kocham kluski śląskie, sa takie pyszne, z dodatekiem sosu i mięskiem doskonałe.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie dodje jajka a sa tak samo pyszne

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis