niedziela, 16 lutego 2014

Omlet z serem

Jeśli macie ochotę zjeść na śniadanie jajka możecie z nich zrobić pyszny omlet. Do masy jajecznej dodajemy starty żółty ser. Omlet smażymy tylko z jednej strony do czasu, aż wierzch lekko zetnie się. Nie dość, że świetnie smakuje, to pięknie wygląda na talerzu. Polecam!


Składniki (1 omlet):
2 jajka
40 g żółtego sera
łyżka masła 
1 do 2 łyżek drobno pokrojonego szczypiorku
kilka pomidorków koktajlowych
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jajka parzymy, wbijamy do miseczki i ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy żółty ser (pozostawiając trochę), doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, delikatnie mieszamy masę drewnianą łyżką. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy masę jajeczną i przykrywamy patelnię pokrywką. Omlet smażymy około 4 minut, do momentu aż wierzch lekko zetnie się. Zsuwamy ostrożnie omlet na talerz, wierzch posypujemy pozostałym tartym serem, szczypiorkiem, układamy połówki pomidorków koktajlowych i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podajemy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Taki prosty, a jaki smaczny i efektowny! Wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis