Dzisiaj do mojego podstawowego przepisu na krem brokułowy dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupa nabrała dzięki temu ciekawego smaku. Czosnek można jednak w tym przepisie potraktować jako opcjonalny.
Smaczna i łatwa w wykonaniu. Polecam!
Smaczna i łatwa w wykonaniu. Polecam!
Składniki (4 porcje):
1 brokuł
1,5 szklanki wody
100 g sera pleśniowego typu lazur
2 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
duża szczypta soli
Wykonanie:
Brokuła gotujemy al dente. Wyciągamy go z wody i blendujemy na gładko razem z serem pleśniowym typu lazur. Do masy brokułowej wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, świeżo zmielony pieprz i dużą szczyptę soli. Mieszamy całość łyżką, jeśli krem nie będzie gładki można jeszcze raz zmiksować go przez chwilę blenderem. Krem zagotowujemy na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz