Lekko słodkie w smaku bułki mleczne. Dodajemy do nich drobno pokrojone suszone figi i miód. Bardzo smaczne. Polecam!
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
1 jajko
2 łyżki płynnego miodu
6 suszonych fig
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
1 łyżka mleka do posmarowania bułek
1 łyżka mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, miód i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajko, roztopione masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręką i wyrabiamy je kilka minut. Wkładamy do miski, nakrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy do niego drobno pokrojone suszone figi, wgniatamy je w ciasto i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułki, które układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 22 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz