Wytrawna tarta z musem z mascarpone i puree z brokuła. Na kruchym spodzie. Nietypowa, delikatna i zaskakująco dobra. Polecam!
Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):
Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 brokuł
250 g mascarpone
1 cebula
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
1 łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ciasto: do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną odrobiną masła foremkę, którą następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie: Brokuła płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gotujemy około 15 minut i wyjmujemy z wody. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy przez 3 minuty. Odkładamy kilka małych różyczek brokuła, resztę blendujemy razem z mascarpone na gładkie puree. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, śmietanę, pokrojony koperek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (masa powinna być dość dobrze doprawiona).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy foremkę z ciastem z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy, wykładamy na ciasto masę brokułową, wkładamy w nią odłożone wcześniej różyczki brokuła i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy 25 minut.
Smacznego!
aż się rozpłynęłam :)
OdpowiedzUsuńuufff, uwielbiam to!
OdpowiedzUsuń