wtorek, 18 lutego 2014

Szynka z patelni grillowej

Szynka z patelni grillowej, w bardzo aromatycznej marynacie z czosnku, tymianku, oliwy i soku z cytryny. Można ją podać na obiad, dobrze będzie również smakować z bułką z dodatkiem sałaty, pomidora i ogórka. Polecam!




Składniki (3 porcje):
400 g szynki bez kości
sól i pieprz

Marynata: 
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
Szynkę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na maksymalnie 1 cm plasterki. Mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Plasterki szynki przekładamy do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Rozgrzewamy patelnię grillową, oprószamy szynkę solą i pieprzem, smażymy na każdej stronie po około 7 do 8 minut, tak aby ładnie zarumieniła się.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis