piątek, 21 lutego 2014

Tartaletki z kremem z mascarpone, awokado i limonki

Przepis na dość zaskakujący deser... I nie chodzi wcale o przepis na ciasto, tylko o krem, który robimy z mascarpone, limonki i ... awokado. Chociaż przepis wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo... awokado mnie dzisiaj zaskoczyło :-) Nie spodziewałam się, że to połączenie składników i różnych smaków będzie, aż tak dobre. Może to dowód na to, że spontaniczne kulinarne pomysły są często jednymi z najlepszych? ;-)
Już teraz wiem... awokado na słodko jeszcze tutaj powróci :-) 
Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty... polecam!




Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej

Krem:
250 g mascarpone
2 dojrzałe awokado
1 limonka
5 czubatych łyżek cukru pudru

3 kostki białej czekolady
12 listków świeżej mięty

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sodę oczyszczoną i jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 12 porcji, z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i dociskamy do brzegów. Pieczemy 18 minut.

Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Limonkę parzymy, na tarce ścieramy skórkę, następnie wyciskamy z niej sok. W miseczce od blendera ucieramy mascarpone, skórkę z limonki, sok z limonki, awokado i cukier puder, do czasu, aż masa będzie gładka.


Do tartaletek wykładamy krem. Wierzch posypujemy startą na tarce białą czekoladą, ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. ja bardzo lubię eksperymenty, więc chętnie je przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie a awokado to przecież bomba witaminowa czyli zdrowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis