Przepis na dość zaskakujący deser... I nie chodzi wcale o przepis na ciasto, tylko o krem, który robimy z mascarpone, limonki i ... awokado. Chociaż przepis wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo... awokado mnie dzisiaj zaskoczyło :-) Nie spodziewałam się, że to połączenie składników i różnych smaków będzie, aż tak dobre. Może to dowód na to, że spontaniczne kulinarne pomysły są często jednymi z najlepszych? ;-)
Już teraz wiem... awokado na słodko jeszcze tutaj powróci :-)
Już teraz wiem... awokado na słodko jeszcze tutaj powróci :-)
Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty... polecam!
Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
szczypta sody oczyszczonej
Krem:
250 g mascarpone
2 dojrzałe awokado
1 limonka
5 czubatych łyżek cukru pudru
3 kostki białej czekolady
12 listków świeżej mięty
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sodę oczyszczoną i jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 12 porcji, z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i dociskamy do brzegów. Pieczemy 18 minut.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Limonkę parzymy, na tarce ścieramy skórkę, następnie wyciskamy z niej sok. W miseczce od blendera ucieramy mascarpone, skórkę z limonki, sok z limonki, awokado i cukier puder, do czasu, aż masa będzie gładka.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sodę oczyszczoną i jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 12 porcji, z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i dociskamy do brzegów. Pieczemy 18 minut.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Limonkę parzymy, na tarce ścieramy skórkę, następnie wyciskamy z niej sok. W miseczce od blendera ucieramy mascarpone, skórkę z limonki, sok z limonki, awokado i cukier puder, do czasu, aż masa będzie gładka.
Do tartaletek wykładamy krem. Wierzch posypujemy startą na tarce białą czekoladą, ozdabiamy listkami mięty.
ja bardzo lubię eksperymenty, więc chętnie je przetestuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie a awokado to przecież bomba witaminowa czyli zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuń