czwartek, 20 lutego 2014

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

W azjatyckiej kuchni lubię między innymi to, że potrawy przyrządza się naprawdę szybko. Dzisiejszą zupę zrobicie w czasie, w którym ugotujecie ryż jaśminowy. Klasyczna wersja zupy tajskiej nie zawiera czerwonej pasty curry, ale ja pozwoliłam ją sobie dodać... i dobrze, pasuje tutaj :-) Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smaczna. Polecam!



Składniki (2 porcje):
250 g krewetek
1 puszka mleka kokosowego
2 dymki
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
1,5 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki brązowego cukru
4 liście kaffiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1,5 łyżki oleju

Wykonanie:
Krewetki macerujemy. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek.
Bardzo drobno kroimy: papryczkę chilli, czosnek, imbir i białą część cebuli dymki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, papryczkę chilli i cebulę dymkę. Podsmażamy je 2 minuty, dodajemy czerwoną pastę curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Wlewamy na patelnię mleko kokosowe, dodajemy brązowy cukier, sos rybny, sos sojowy i liście kaffiru - zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 3 minuty. Dodajemy krewetki i gotujemy je 5 minut.
Wlewamy zupę do miseczek, posypujemy drobno pokrojoną zieloną częścią dymki.
Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis