środa, 19 lutego 2014

Tortilla hiszpańska

Zazwyczaj tortilla kojarzy się z cienkim plackiem z mąki kukurydzianej (meksykańska wersja). W Hiszpanii bardzo popularna jest tortilla, która przypomina trochę omlet. Zapiekanka z patelni zrobiona zazwyczaj z ziemniaków, cebuli i jajek. 
Dzisiaj proponuję przepis wzbogacony o szpinak, który świetnie tutaj pasuje. Polecam wykorzystanie ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Naprawdę smaczna i sycąca. Polecam!


Składniki (2 - 3 porcje):
4 ziemniaki
2 jajka
40-50 g żółtego sera
250 g mrożonego szpinaku
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1/2 łyżeczki bazylii
sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Szpinak rozmrażamy na patelni na wolnym ogniu (jeśli jest w liściach po rozmrożeniu studzimy go, odciskamy wodę i drobno kroimy). Dodajemy do niego śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu. Przekładamy na miseczkę.
Ziemniaki i cebulę kroimy w dość grubą kostkę. Jajka parzymy, wbijamy do kubka, doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu, rozmącamy widelcem.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulę, przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wsypujemy na patelnię ziemniaki i podsmażamy je około 5 minut, dodajemy do nich podsmażoną cebulę, bazylię i po dużej szczypcie soli i pieprzu, mieszamy. Na ziemniaki wykładamy szpinak, na wierzchu rozlewamy rozmącone jajka. 
Tortillę smażymy na wolnym ogniu przez 15 minut (od czasu do czasu odsuwając drewnianą szpatułką od brzegu patelni). Po tym czasie jajko na wierzchu powinno delikatnie ściąć się. Następnie posypujemy ją startym na tarce żółtym serem, przykrywamy pokrywką i po kolejnych 2 minutach zdejmujemy z ognia. Trzymamy pod pokrywką jeszcze przez 5 minut. 
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis