Proste w wykonaniu bagietki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów pszennych.Ostatnio gotuję wiele potraw z dodatkiem kasz, otrębów, soi, soczewicy i wszelkich zdrowo kojarzących się składników. I przyznam, że otręby pszenne... nie smakują mi :-) Same w sobie są dla mnie niejadalne. Nie wiem dlaczego. Być może czasami jest to kwestia dojrzenia do jakiś smaków, może przyzwyczajenia do pewnych potraw. Nawiasem mówiąc (pisząc)... podobnie mam z miodem gryczanym, jego dodatek psuje mi smak całej potrawy. A być może chodzi po prostu o dobre ich przyrządzenie? I to tylko kwestia umiejętnego wykorzystania ich w gotowaniu?
Bagietki z dodatkiem otrębów pszennych smakują dobrze i taką wersję wykorzystania otrębów lubię. A bagietki polecam! :-)
Bagietki z dodatkiem otrębów pszennych smakują dobrze i taką wersję wykorzystania otrębów lubię. A bagietki polecam! :-)
Składniki (2 bagietki):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów pszennych
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy oliwek
1 łyżka mleka do posmarowania bagietek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy otręby owsiane, rozczyn z drożdży, oliwę z oliwek i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je do czasu, aż będzie gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, zarabiamy przez chwilę i dzielimy na 2 równe części. Formujemy podłużne bagietki o długości około 25 cm, mocno je spłaszczamy i układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Bagietki smarujemy mlekiem. Pieczemy 35 minut.
Wyglądają pysznie i świeżutko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na szybki chlebek domowy :)