czwartek, 20 marca 2014

Tartaletki z cukinią i szpinakiem

Tartaletki na kruchym spodzie z mąki pszennej i razowej. Do tego nadzienie ze świeżego szpinaku, cukinii i sera pleśniowego. Polecam dodanie do farszu dobrego gatunkowo sera pleśniowego, intensywnego w smaku. Taki ser to tzw. "kropka nad i" tego dania. 
Bardzo dobrze smakują, dlatego je polecam :-)



Składniki (na 4 foremki o średnicy ok. 10 cm):
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
80 g zimnej margaryny (do pieczenia)
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
150 g świeżego szpinaku
180 g cukinii (3/4 średniej wielkości cukinii)
60 g sera pleśniowego typu camembert
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę pszenną razową, pokrojoną na kawałki zimną margarynę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Smażymy go na suchej patelni do czasu, aż liście zwiędną. Studzimy, odciskamy nadmiar wody i drobno kroimy. Dodajemy śmietanę, sos sojowy, szczyptę soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.
Cukinię razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek na teflonowej patelni przez około 6 minut, w trakcie odwracając plasterki. Przekładamy je na talerzyk i kiedy wystygną kroimy na wąskie paski. Oprószamy szczyptą soli.
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 stopni C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonych foremek. Wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy spody widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C.
Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, następnie cukinię, na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera pleśniowego. Wierzch oprószamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis