Weekendowe śniadanie? Oczywiście ze świeżych bułek domowego wypieku :-) Dzisiaj podłużne bułeczki z mąki pełnoziarnistej i pszennej. Wyglądają jak małe chlebki. Pachnące i mięciutkie. Naprawdę bardzo dobre. Polecam!
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
1 łyżka suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mleka
1 łyżka otrębów owsianych
Wykonanie:
Mąkę pełnoziarnistą i mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 5 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę z oliwek i sól. Zagniatamy ręką ciasto, wyrabiamy je 5 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 5 równych części, z każdej formujemy dłonią wałek o długości około 10 cm, spłaszczamy go dłonią i układamy na natłuszczonej, oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem, posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 28 minut.
Smacznego!
Bułeczki są pyszne iszybko się je piecze,a jeszcze szybciej zjada
OdpowiedzUsuń