Wracam po tygodniowej przerwie. Przerwie na pewną krótką podróż, o której jeszcze tutaj napiszę :-) Po powrocie do domu lubię wracać do ulubionych smaków. Tym samym pojawi się kolejny przepis na green curry. Curry z kurczakiem, kalafiorem i batatami. Bardzo łagodna wersja, wręcz lekko słodkawa. Z aromatami czosnku, imbiru, mleka kokosowego i papryczki chilli. Dobre danie, naprawdę dobre. Polecam!
Składniki (4 porcje):
Składniki (4 porcje):
2 podwójne piersi z kurczaka
1 mały kalafior
1 duży batat
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1 czerwona papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki cukru trzcinowego
3 liście kaffiru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
3 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta soli
Marynata do kurczaka:
1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego
ryż jaśminowy do podania
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. Kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski. Mieszamy składniki marynaty i zalewamy nią kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, odcedzamy z wody.
Batata obieramy ze skórki, kroimy na kilka części, zalewamy zimną wodą, lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągamy z wody i kiedy batat przestygnie kroimy na małe kawałki/plasterki.
Czerwoną papryczkę chilli, czosnek i cebulę bardzo drobno kroimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie bardzo gorący wsypujemy na patelnię papryczkę chilli, czosnek i cebulę. Podsmażamy je około 2 minut często mieszając, dodajemy pastę curry, mieszamy całość jeszcze około 30 sekund i dodajemy kurczaka z marynatą. Podsmażamy go przez 5 minut, dość często mieszając. Wlewamy mleko kokosowe i wodę, dodajemy liście kaffiru, cukier trzcinowy, sos sojowy, sos rybny, trawę cytrynową, sok z limonki. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kalafiora i batata.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz