wtorek, 1 kwietnia 2014

Pomidorowy pasztet z kaszy jaglanej i gryczanej

Niedawno upiekłam naprawdę dobry pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy. Dzisiaj kolejny pasztet z kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, tym razem w wersji wegetariańskiej, pomidorowej czyli z dodatkiem suszonych pomidorów i pomidorów z puszki. Poprzedni miał bardziej gładką konsystencję, tutaj nie blendujemy składników, dlatego jego konsystencja jest bardziej ziarnista. Łatwy w wykonaniu, zdrowy i do tego bardzo dobry, świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. I do tego jeszcze jedna ważna rzecz: piekąc go w domu mamy 100% pewność z czego jest wykonany :-) Polecam!


Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 30 na 10 cm):
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
1/2 puszki pomidorów
8-9 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczki chilli
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli

+ odrobina oleju i kaszy manny do posmarowania i obsypania foremki

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sitku wrzątkiem i przekładamy go garnka. Zalewamy 3 szklankami zimnej wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy przez 15 minut. Studzimy.
Kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut, studzimy.
Suszone pomidory drobno kroimy.
Czosnek, papryczkę chilli i cebulę kroimy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na niej przez 3 minuty cebulę z czerwoną papryczką chilli. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze przez 1 minutę.
W misce łączymy kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, pomidory z puszki, podsmażoną cebulę z papryczką chilli i czosnkiem, jajka, kaszę mannę, czerwoną słodką paprykę, pieprz, sól, bazylię, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów. Całość dokładnie mieszamy ręką. Przekładamy do posmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis