wtorek, 11 marca 2014

Krem warzywny z kalarepą

Bardzo smaczny i lekki krem warzywny z dodatkiem kalarepy. Do gotowanego bulionu jarzynowego dodajemy kalarepę. Aby krem nie był zbyt mdły całość przyprawiamy imbirem, czerwoną słodką papryką, chilli cayenne. I chociaż dodajemy do niego śmietanę, myślę, że jest to krem dość dietetyczny. Mnie najbardziej smakuje taki "wczorajszy", czyli podgrzany dnia następnego po nocy spędzonej w lodówce :-) Dobrze smakuje podany z groszkiem ptysiowym. Polecam!



Wykonanie (6 porcji):
1 pęczek włoszczyzny
3 kalarepy
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki sosu sojowego
szczypta imbiru
szczypta słodkiej czerwonej papryki
szczypta chilli cayenne
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1,5 litra wody

Wykonanie:
Pietruszkę, marchewkę, seler i kalarepę skrobiemy/obieramy ze skórki. Kroimy razem z porem na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę i 15 minut. Lekko studzimy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładko. Dodajemy śmietanę, sos sojowy oraz przyprawy (imbir, słodką czerwoną paprykę, chilli cayenne gałkę muszkatołową, dużą szczyptę pieprzu). Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podgrzewamy ponownie na wolnym ogniu.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis