środa, 23 kwietnia 2014

Babka marmurkowa

Jedna z najsmaczniejszych babek. Babka marmurkowa... przepis, do którego powróciłam po wielu latach. Mnie i mojej siostrze kojarzy się z czasami, kiedy dawno, dawno temu piekłyśmy ją razem i zajadałyśmy się nią prawie tuż po wyciągnięciu z piekarnika. Chociaż świeżość zachowuje przez kilka dni, najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Dość mocno rośnie, prawidłowo upieczona ma popękaną skórkę na wierzchu. Przepis pochodzi z gazety wydanej chyba z 20 lat temu. I musiał się tutaj znaleźć :-)
Z pozdrowieniami dla mojej siostry :-)
Bardzo polecam!


Składniki (na foremkę do babki o górnej średnicy około 25 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany
1/4 szklanki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 opakowanie budyniu śmietankowego
180 g masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
szczypta soli

odrobina margaryny + 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło, żółtka i cukier puder, do czasu, aż masa będzie puszysta. Następnie, cały czas ucierając mikserem, dodajemy po łyżce śmietany oraz mąki z proszkiem i budyniem, a także olejek waniliowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i  mleko - mieszamy do połączenia składników.
Foremkę na babkę smarujemy odrobiną margaryny i obsypujemy kaszką manną. Wykładamy najpierw masę białą, a następnie masę ciemną, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku z nastawioną temperaturą pieczenia na 180 stopni C, z włączonym termoobiegiem przez 60 - 70 minut (uwaga: babkę wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wówczas włączamy go).

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis