czwartek, 24 kwietnia 2014

Gryczane tartaletki z cykorią

Bardzo smaczne tartaletki z cykorią. Ciasto na bazie mąki gryczanej. Do tego nadzienie z podsmażoną na maśle cykorią, serem pleśniowym i sosem śmietanowym. Polecam!



Składniki (6 tartaletek o średnicy ok. 12 cm):
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnej margaryny
1 duże jajko
3 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli

Farsz:
500 g cykorii (4 sztuki)
1/2 szklanki śmietany 18%
100 g sera typu lazur
1 jajko
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

ser grana padano do posypania tartaletek

Wykonanie:
W misce zagniatamy wszystkie składniki ciasta: przesiane przez sito mąki gryczaną i pszenną, jajko, pokrojoną na kawałki margarynę, wodę i szczyptę soli. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Cykorię obieramy z liści. Kroimy je drobno i oprószamy szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na niej przez około 5 minut cykorię. Studzimy ją. W kubku mieszamy widelcem śmietanę, jajko, sos sojowy, cukier brązowy, bazylię, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Do podsmażonej cykorii dodajemy sos śmietanowy oraz pokrojony na małe kawałki ser pleśniowy. Całość dokładnie mieszamy.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 200 stopni C. Wyciągamy ciasto z lodówki i dość cienko je rozwałkowujemy. Wylepiamy ciastem foremki. Spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Kiedy ciasto będzie podpieczone wyciągamy je z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C. Wykładamy na nie farsz i wkładamy ponownie do piekarnika na 25 minut.
Tartaletki podajemy oprószone startym na tarce serem grana padano.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis