poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zapiekanka z mielonego mięsa i puree ziemniaczanego

Dość klasyczne połączenie mielonego mięsa, puree z ziemniaków i zielonego groszku. Zapiekanka, która powinna nazywać się "na jutro" :-) Dlaczego? Ona potrzebuje czasu na zastygnięcie. Najlepiej zatem wygląda i smakuje odgrzewana, wówczas też najlepiej kroi się ją. Ma to swoje plusy. Możemy upiec ją dzień wcześniej, a następnie włożyć do piekarnika jedynie na 10 minut, tylko do podgrzania. W wersji trochę bardziej kalorycznej przed jej ponownym podgrzaniem możecie zetrzeć na wierzch odrobinę żółtego sera. Bardzo smaczna. Polecam!



Składniki (na okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 28 cm):
800 g ziemniaków
1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki bulionu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta brązowego cukru
duża szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól

1 szklanka zielonego groszku z puszki
szczypiorek

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i rozgniatamy praską na puree. Dodajemy do nich mleko, masło, szczyptę gałki muszkatołowej i dużą szczyptę soli. Mieszamy.

Mielone mięso rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 3 minuty. Dodajemy startą marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy dalej przez 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy je około 7 minut. Wlewamy bulion, dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy. Mięso smażymy 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy czerwoną słodką papryką, kminem rzymskim, pieprzem, gałką muszkatołową, brązowym cukrem oraz solą. 
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną masła. Wykładamy na dno puree z ziemniaków, wyrównujemy powierzchnię, dociskamy do dna. Puree posypujemy równomiernie odsączonym z zalewy zielonym groszkiem. Na wierzch wykładamy mięso mielone. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30 minut.
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis