niedziela, 18 maja 2014

Gofry

W przepisach na ciasto gofrowe w składnikach najczęściej znaleźć możemy olej. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem masła zamiast oleju. Gofry naprawdę dobre :-) Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami, z dżemem lub oprószone cukrem pudrem. Polecam!


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
4 jajka
100 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

do podania:
bita śmietana
owoce
dżem
lub cukier puder

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy przez chwilę z cukrem, wlewamy mleko i wodę, ucieramy dalej, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz roztopione masło, ucieramy do połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy ciasto łyżką do czasu, aż piana połączy się z ciastem. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją odrobiną roztopionego masła, wlewamy ciasto. Gofry pieczemy około 4 minut.
Podajemy z bitą śmietaną i owocami, dżemem lub z cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis