Przepis na polędwiczki wieprzowe smażone na patelni z dodatkiem zielonych szparagów i pomidorków koktajlowych. Lekko zamarynowane, lekkie i jednocześnie sycące. Polecam!
Składniki (2 porcje):
ok. 400 g polędwicy wieprzowej
10 zielonych szparagów
ok. 10 - 12 pomidorków koktajlowych
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki oliwy z oliwek
garść listków świeżego oregano
marynata:
2 szalotki, 2 łyżki sosu worcester, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego, duża szczypta brązowego cukru
Wykonanie:
Polędwicę wieprzową płuczemy i osuszamy. Kroimy na plasterki grubości maksymalnie 1 cm. Rozgniatamy palcami i wkładamy do miski. Mieszamy składniki marynaty: sos worcester, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier brązowy i pokrojone w piórka szalotki. Wlewamy marynatę do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Kiedy woda zagotuje się wkładamy szparagi i gotujemy je 5 minut. Szparagi wyciągamy, zalewamy na chwilę bardzo zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wkładamy na patelnię polędwiczki wieprzowe (wlewamy również marynatę), przykrywamy pokrywką. Polędwiczki smażymy około 10 minut, od czasu do czasu odwracając je na patelni. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany, pomidorki koktajlowe i szparagi. Smażymy danie kolejne 5 do 7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy listki oregano.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz