poniedziałek, 19 maja 2014

Kotlety mielone z pieczarkami i oregano

Niby kotlety mielone to po prostu... kotlety mielone. Możemy jednak urozmaicić ich smak dodając do nich różne składniki. Zamiast tradycyjnego majeranku dzisiaj dodajemy do mięsa świeże oregano. Do tego kilka pieczarek i podsmażona cebulka. Kotlety są aromatyczne i smakują naprawdę świetnie. Polecam!


Składniki (12 sztuk, 3-4 porcje):
500 g mięsa mielonego
4 duże pieczarki
1/2 szklanki listków świeżego oregano
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

1/3 szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:
Mięso mielone rozdrabniamy widelcem.
Cebulę i pieczarki drobno kroimy. 
Oregano siekamy dość grubo nożem.
Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez około 3 minuty pokrojoną cebulę. Cebulę przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy przez 5 minut pieczarki. 
Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki, oregano, kaszę mannę, jajko, musztardę miodową, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Ręką mieszamy masę, a następnie lepimy okrągłe kotlety wielkości trochę mniejszej niż limonka. 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie bardzo gorący wkładamy kotlety. Smażymy je około 15 minut, obracając, tak żeby z każdej ze stron były usmażone. Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię pokrywką, po zdjęciu z ognia pozostawiamy przykryte przez 7 minut.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis