Zapiekanka z makaronu penne, brokuła, sera pleśniowego i sosu ze śmietany i jajka. Makaron i brokuła przed zapieczeniem w piekarniku gotujemy al dente, a sos śmietanowo-jajeczny dość mocno doprawiamy solą i pieprzem. Całkiem prosta i szybka w wykonaniu. W sam raz na obiad lub kolację. Smaczna :-) Polecam!
Składniki (4 porcje):
200 g makaronu penne
1 brokuł (waga ok. 500 g)
100 g sera pleśniowego typu lazur
150 g śmietany 18%
1 jajko
kawałek żółtego sera (u mnie ok. 70 g)
kawałek żółtego sera (u mnie ok. 70 g)
1/2 łyżeczki bazylii
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.
W drugim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, brokuła gotujemy przez 3 do 4 minut, wyciągamy z wody, a kiedy przestygnie dzielimy na małe różyczki.
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy śmietanę, bazylię, po dużej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy kolejno połowę makaronu, połowę różyczek brokuła, ser pleśniowy, połowę sosu śmietanowo-jajecznego. Następnie powtarzamy warstwy: makaron, brokuły, sos śmietanowo-jajeczny. Całość oprószamy odrobiną pieprzu. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 25 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia posypujemy wierzch zapiekanki startym na grubych oczkach tarki żółtym serem.
Smacznego!
Jak z brokułami to jestem na TAK :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne - to lubię :)
OdpowiedzUsuń