Sezon na szparagi trwa. Kiedy kupowałam je dzisiaj... wzięłam do ręki ostatni pęczek. Chwilę później pewna pani usłyszała... że właśnie skończyły się.
Po porannym przepisie na tartę ze szparagami na spodzie z mąki gryczanej - przepis na makaron razowy ze szparagami i cukinią. Szparagi gotujemy al dente, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Do cukinii dodajemy śmietankę 30% i przeciśnięty przez praskę czosnek i tak powstaje bardzo dobry sos. Zdrowy makaron z mąki razowej świetnie komponuje się z warzywami. Całość oprószamy startym na tarce grana padano. Danie bardzo szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne.
A przepis powstał zupełnie spontanicznie i mam wrażenie, że taki najczęściej okazuje się być najlepszym :-)
Po porannym przepisie na tartę ze szparagami na spodzie z mąki gryczanej - przepis na makaron razowy ze szparagami i cukinią. Szparagi gotujemy al dente, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Do cukinii dodajemy śmietankę 30% i przeciśnięty przez praskę czosnek i tak powstaje bardzo dobry sos. Zdrowy makaron z mąki razowej świetnie komponuje się z warzywami. Całość oprószamy startym na tarce grana padano. Danie bardzo szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne.
A przepis powstał zupełnie spontanicznie i mam wrażenie, że taki najczęściej okazuje się być najlepszym :-)
Polecam!
Składniki (2 porcje):
150 g makaronu razowego (u mnie grube świdry)
7 zielonych szparagów
1 mała cukinia (waga ok. 220 g)
1/3 szklanki śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta bazylii
sól i pieprz
odrobina grana padano do oprószenia
Wykonanie:
W dwóch garnkach zagotowujemy wodę, lekko ją solimy.
Szparagi i cukinię płuczemy w zimnej wodzie. Odkrawamy końcówki szparagów, cukinię razem ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki.
Kiedy woda zagotuje się - gotujemy w jednym garnku szparagi, w drugim makaron, każdy ze składników przez 5 minut. Makaron odcedzamy. Szparagi wyciągamy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą, kroimy je na małe kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (najlepiej chwilę przed zagotowaniem wody w garnkach). Dodajemy startą na tarce cukinię i podsmażamy ją przez 5 minut, w połowie podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz sos sojowy. Na minutę przed końcem podsmażania cukinii dodajemy śmietankę. Następnie dodajemy makaron i szparagi. Cały czas mieszając podsmażany danie do momentu, aż wszystkie składniki będą gorące (powinna wystarczyć 1 minuta).
Danie od razu przekładamy na talerze, oprószamy odrobiną startego na tarce grana padano i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz