piątek, 9 maja 2014

Tarta ze szparagami

Zaczyna się moja ulubiona kulinarna pora :-)
Można gotować z sezonowych produktów.
Tarta ze szparagami. 
Na gryczanym spodzie... czyli cieście z mąki gryczanej. 
Z dodatkiem plasterków boczku, którymi owijamy kilka szparagów.
Z idealnie upieczonymi szparagami.
Bez konieczności wcześniejszego ich gotowania.
Smaczna.
A nawet pyszna :-)
Polecam!




Składniki:

Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
110 g zimnej margaryny
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
pęczek zielonych szparagów
4 cienkie plasterki boczku
4 cebulki dymki
2 jajka
180 g śmietany 18%
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Wykonanie:

Mąkę gryczaną przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, żółtko, wodę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C. 
Szparagi płuczemy w zimnej wodzie i odkrawamy zdrewniałe końcówki.
W miseczce rozmącamy widelcem 2 jajka, dodajemy do nich śmietanę, pokrojoną drobno cebulę dymkę, szczypiorek, gałkę muszkatołową i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy szparagi, zostawiamy 4 sztuki. Polewamy wierzch sosem, a następnie odłożone szparagi zawijamy w plasterki boczku i układamy je na wierzchu tarty. Wierzch oprószamy odrobiną pieprzu. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut. Przed podaniem lekko studzimy (nadzienie z czasem zastyga).


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam wertować przepisy na dania ze szparagami, to bodaj najpiękniejsze warzywo świata! Tarta pysznie wygląda - klasyczne smaki bardzo mi pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko robię czyjeś przepisy z reguły sama je wymyślam ale Twoje zdjęcia sprawiły, że ten przepis zrobię na pewno ..chyba nawet dziś:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Wygląda super i musi być bardzo smaczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita tarta! Szczerze polecam! Na pewno będę wracać do tego przepisu. W ciągu ostatnich lat zasmakowałam w zielonych szparagach... :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis