Wracam po krótkiej wyjazdowej przerwie :-) Z przepisem bardzo prostym i szybkim w wykonaniu. W truskawowym sezonie nie może ich zabraknąć :-) Muffinki z truskawkami czy jak kto woli... muffinki truskawkowe.
Muffinki to rodzaj słodkiego wypieku, który dla mnie jest takim "wyjściem awaryjnym". Sposobem na stworzenie czegoś słodkiego i smacznego w bardzo krótkim czasie. Te są bardzo dobre, delikatne w smaku i lekkie. A dzięki truskawkom mają "letni i wakacyjny charakter". Polecam!
Muffinki to rodzaj słodkiego wypieku, który dla mnie jest takim "wyjściem awaryjnym". Sposobem na stworzenie czegoś słodkiego i smacznego w bardzo krótkim czasie. Te są bardzo dobre, delikatne w smaku i lekkie. A dzięki truskawkom mają "letni i wakacyjny charakter". Polecam!
Składniki (12 do 14 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki pokrojonych na plasterki truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 krople esencji waniliowej
opcjonalnie cukier puder do oprószenia
opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, 2 krople esencji waniliowej, wsypujemy cukier, mieszamy łyżką do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy przez sito mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych, całość mieszamy łyżką, na końcu dodając pokrojone na plasterki truskawki.
Ciasto przekładamy łyżką do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 do 28 minut.
Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Pyszne, ale zamienilam olej na masło.
OdpowiedzUsuń