sobota, 24 maja 2014

Czekoladowe ciastka z kaszy manny i kleiku ryżowego

Były ciastka z kaszy manny...
Były ciasteczka z kleiku ryżowego...
Dziś pójdziemy o krok dalej i poeksperymentujemy :-)
Ciastka z kleiku ryżowego i kaszy manny, do których dodajemy gorzką czekoladę i ciemne kakao. W środku konfitura. Ciastka bez dodatku mąki, które zaskakują smakiem. Czekoladowe, miękkie i delikatne. Moja druga połowa orzekła, że są fantastyczne i poprosiła o ich powtórkę. To chyba najlepsza rekomendacja :-)
Polecam!


Składniki (ok. 20 sztuk):
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 szklanka kleiku ryżowego
1/2 szklanki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
120 g masła (lub margaryny do pieczenia)
1 duże jajko
1 łyżka ciemnego kakao

1/2 szklanki konfitury (u mnie konfitura z malin i jeżyn)

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.
Do miski wsypujemy kaszę mannę, kleik ryżowy, cukier i kakao. Suche składniki mieszamy łyżką, a następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło (lub margarynę), jajko i startą na tarce czekoladę. Ręką zagniatamy ciasto do czasu, aż powstanie zwarta kula. Formujemy kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczamy i palcem robimy pośrodku dziurkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do dziurek wkładamy konfiturę (ok. 1/2 łyżeczki). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka studzimy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis