niedziela, 29 czerwca 2014

czekoladowy sernik na zimno

Sernik dla czekoladoholików. Idealny sernik na lato, alternatywa dla tych bardziej popularnych serników na zimno z dodatkiem owoców. Bardzo kremowy, dodajemy do niego tylko 1 łyżkę żelatyny, dzięki temu jej obecność nie jest wyczuwalna. 
Nas zachwycił :-) Czekoladowym smakiem i kremową konsystencją. 
Sernik, który po prostu rozpływa się w ustach.
Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm):

spód:
175 g ciastek zbożowych z czekoladą
6 łyżek roztopionego masła

masa serowa:
500 g sera (na serniki, z wiaderka)
1 szklanka śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki likieru amaretto
1 czubata łyżka żelatyny

dodatkowe 2 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (w miseczce od blendera), dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem. Wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Ser przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder, likier amaretto oraz przesiane przez sitko ciemne kakao, mieszamy łyżką do połączenia składników.
Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kostki, rozpuszczamy w naczyniu umieszczonym na garnku z gotującą się wodą. Studzimy.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. 
Żelatynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając, aby nie zagotowała się (powinna dokładnie rozpuścić się). Pozostawiamy na chwilę, aby lekko przestygła. W tym czasie do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę ucierając mikserem na wolnym obrotach. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. Ucieramy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 noc do lodówki.
Przed podaniem oprószamy sernik startą na tarce mleczną czekoladą.

Smacznego!



4 komentarze:

Wydrukuj przepis