niedziela, 29 czerwca 2014

pieczone żeberka

Zostałam postawiona przed faktem dokonanym :-)
Tak... żeberka zostały kupione i to nie przeze mnie :-) W mojej kuchni jeszcze ich nie było. Tarty, makarony, azjatyckie curry... tak. Ale żeberka? :-)
Postanowiłam przyrządzić je w oparciu o dwie ważne zasady: mięso ma być dobrze zamarynowane oraz dobrze upieczone, tak aby było soczyste i miękkie.
Żeberka marynujemy odpowiednio wcześniej. Zamarynowaliśmy je wieczorem i pozostawiliśmy na całą noc w lodówce. W marynacie dominują miód, musztarda miodowa, czerwona słodka papryka. Mięso nacieramy też czosnkiem. Następnego dnia żeberka pieczemy w piekarniku z dodatkiem gałązek rozmarynu i odrobiną sosu sojowego. Najpierw pod folią aluminiową, później bez przykrycia. 
Przepis naprawdę łatwy, a żeberka... smakują wybornie. Chociaż nie jestem wielbicielką żeberek, te wyszły tak, jak miały. 
Soczyste, miękkie i dobrze zamarynowane.
Podajcie do nich pieczone ziemniaki lub frytki oraz surówkę.
Zimne piwo też będzie pasować ;-)
Polecam!



Składniki (4 porcje):

ok. 700 g żeberek
3 duże ząbki czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
1,5 łyżki sosu sojowego
+ po dużej szczypcie czerwonej słodkiej papryki i chilli cayenne

marynata:
2 łyżki miodu
5 łyżeczek musztardy miodowej
5 dużych szczypt czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta mielonego kardamonu
duża szczypta chilli cayenne

Wykonanie:
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (u mnie 4 kawałki). Nacieramy z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy składniki marynaty: miód, musztardę miodową, sos worcester, czerwoną słodką paprykę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, mielony kardamon i chilli cayenne. Mięso umieszczamy w misce, obtaczamy dokładnie w marynacie, następnie oprószamy jeszcze dodatkową dużą szczyptą czerwonej słodkiej papryki i chilli cayenne. Szczelnie przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 noc do lodówki.
Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kawałki mięsa razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy pomiędzy kawałki gałązki rozmarynu i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, kawałki mięsa polewamy sosem sojowym. Pieczemy bez przykrycia kolejne 30 do 40 minut (mięso ma być wyraźnie zarumienione).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis