piątek, 27 czerwca 2014

Lody truskawkowo-bananowe

Nie wiem czy wiecie, ale Poznań ogarnęło... "lodowe szaleństwo". W tym roku, niczym grzyby rosnące po deszczu, w centrum miasta pojawiło się mnóstwo lodziarni. Lody tradycyjne robią furorę, a amatorzy lodowych smaków ustawiają się w długich kolejkach. I przyznam, że to szaleństwo ogarnęło także i mnie :-) Wreszcie mamy to, czego zawsze zazdrościłam Włochom, u których pyszne "gelati" kupić można na każdym kroku :-)
Ostatnio jadam te lody bardzo często i poznając ich coraz to bardziej zaskakujące smaki zastanawiam się jak stworzyć domowe dobre lody. Nie jest to łatwe zadanie. Kilka dni temu podjęłam próbę stworzenia lodów bardzo prostych w wykonaniu. Truskawki, banan, odrobina cukru pudru i ubita śmietana. Próba udana. Lody są dobre. Skłamałabym pisząc, że są to lody najlepsze. Nie są... Ale są domowe, smakują prawdziwymi truskawkami, w tle czuć bananowy smak, nie zawierają barwników, konserwantów i tym podobnych. Po prostu smaczne, proste domowe lody. A jaka frajda z tego, że zrobiło się je samemu :-)
Polecam!


Składniki (6 porcji):
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
1 mały banan
1/2 szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Truskawki płuczemy, odrywamy szypułki i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich pokrojonego na plasterki banana i cukier puder, blenderem rozdrabniamy na gładkie puree. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem (na niskich obrotach). Ubitą śmietanę dodajemy do truskawkowo-bananowego puree, łyżką mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na lody. Wkładamy do zamrażarnika na co najmniej jedną noc.
Po wyjęciu z zamrażarnika foremkę z lodem zanurzamy przez chwilę w ciepłej wodzie. Następnie delikatnie wysuwamy patyczek z lodem. Gotowe :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis