Pierogi z truskawkami, chyba jedne z najprostszych w wykonaniu pierogów. Ciasto robimy tylko z mąki, wody, oleju i szczypty soli, łatwe w wykonaniu, elastyczne, pierogi lepi się z nich bardzo łatwo. Wykorzystam jeszcze tę wersję ciasta do pierogów wytrawnych.
Truskawki pokroiłam i do każdego pieroga zużyłam kilka kawałków. Wydaje mi się, że to ułatwia lepienie pierogów. Możecie również użyć małych truskawek w całości. Moje nie były bardzo słodkie, dlatego posypałam je łyżką cukru. W przypadku bardzo słodkich owoców cukru już nie musimy dodawać. Podałam je z gęstym jogurtem greckim - w takim wydaniu naprawdę bardzo nam smakowały.
Truskawki pokroiłam i do każdego pieroga zużyłam kilka kawałków. Wydaje mi się, że to ułatwia lepienie pierogów. Możecie również użyć małych truskawek w całości. Moje nie były bardzo słodkie, dlatego posypałam je łyżką cukru. W przypadku bardzo słodkich owoców cukru już nie musimy dodawać. Podałam je z gęstym jogurtem greckim - w takim wydaniu naprawdę bardzo nam smakowały.
Zjadłam chyba więcej niż jedną porcję :-)
Polecam!
2 czubate szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 2 szklanek truskawek
1 łyżka cukru
jogurt grecki do podania (ok. 1/2 szklanki)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy szczyptę soli, a po środku robimy wgłębienie, w które wlewamy olej. Wodę zagotowujemy, po chwili wlewamy ją do miski z mąką. Zagarniamy mąkę do środka łyżką, kiedy woda wchłonie w mąkę i przestygnie (nie trwa to zbyt długo) zagniatamy rękoma ciasto. Wyrabiamy je przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni (nie musiałam już dosypywać mąki, w razie potrzeby można dosypać jej odrobinę, uważając jednak, aby ciasto nie było zbyt twarde).
Ciasto przekładamy na talerz, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 10 minut.
W tym czasie płuczemy truskawki, odrywamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli truskawki sa mało słodkie posypujemy je łyżką cukru.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
Z ciasta odrywamy po małej części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy (bez podsypywania mąką). Dużą szklanką lub kubkiem wykrawamy kółka, pośrodku układamy kawałki truskawek, następnie kółka składamy na pół, zlepiamy brzegi i kciukiem lub widelcem robimy wzorek. Ulepione pierogi przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wrzucamy je do gotującej się wody partiami, kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 2 do 3 minut. Odcedzamy na durszlaku.
Podajemy z jogurtem greckim.
Smacznego!
To moj ulubiony letni obiad:)
OdpowiedzUsuń