niedziela, 27 lipca 2014

borówkowy sernik na zimno z galaretką

Wczoraj zapowiadałam przepisy, w których wykorzystywać będziemy borówkę amerykańską. I oto jeden z nich. Sernik na zimno z borówką amerykańską. Masę serową dzielimy na dwie porcje, jedna jest mocno borówkowa, druga z delikatną nutką cytryny. Na wierzchu borówki i galaretka o smaku czarnej porzeczki. Bardzo owocowy sernik, idealny na letni deser w upalne dni. 
Polecam! :-)


Składniki (na foremkę o średnicy ok. 23 cm):
600 g sera (z wiaderka, na serniki)
500 g borówki amerykańskiej
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny (20 g)
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

spód:
150 g ciastek zbożowych
50 g masła

Wykonanie:
Ciastka rozdrabniamy na piasek (najłatwiej przy użyciu blendera). Masło roztapiamy i dodajemy do ciastek. Mieszamy i wykładamy masę na dno okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy do dna. Foremkę wkładamy do lodówki.
Borówki płuczemy, osuszamy i dzielimy na pół. Połowę ucieramy blenderem na puree.
W tym czasie żelatynę dzielimy na pół i wsypujemy do 2 miseczek, zalewamy każdą odrobiną wody i pozostawiamy żelatynę do napęcznienia. 
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, cukier puder i miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy puree z borówek i mikserem ucieramy masę, aż borówki dokładnie połączą się z resztą masy. Jedną porcję żelatyny rozpuszczamy na wolnym ogniu, po chwili dodajemy ja do masy z borówkami i mikserem na wolnych obrotach ucieramy przez chwilę. Masę borówkową wylewamy na ciasteczkowy spód. Przykrywamy foremkę i wkładamy na 20 minut do lodówki. 
Do drugiej części masy serowej dodajemy skórkę otartą z 1/2 cytryny i sok z cytryny. Rozpuszczamy na wolnym ogniu żelatynę z drugiej miseczki, uważając aby nie zagotowała się. Dodajemy ją do masy serowej i ucieramy mikserem do połączenia składników. Masę cytrynową wylewamy na sernik i ponownie wkładamy foremkę do lodówki. 
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. 
Kiedy sernik lekko stężeje układamy na wierzchu borówki (pozostałe 250 g). Zalewamy wierzch ostudzoną galaretką. Foremkę szczelnie przykrywamy i wkładamy na minimum jedną noc do lodówki.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis